Over terugveren en doorgroeien
Hoe kun je veerkrachtig blijven reageren?
De kracht om terug te
veren, geeft je de kans om te groeien. Waaraan herken je je eigen
veerkracht? Op welke manier kun je deze versterken op momenten waarop stress,
vermoeidheid, ziekte, werkloosheid, eenzaamheid of andere tegenslagen toeslaan?
Lees in dit artikel hoe je ook na drie keer vallen de vierde keer kunt opstaan.
Stel je voor, ... Er staat een teamdag gepland tot er een mail binnenkomt van de directie met de mededeling dat iedereen verplicht thuis aan het werk moet door een teveel aan coronabesmettingen. Of je staat voor een strakke deadline en krijgt telefoon van de crèche met de vraag je dochtertje met hoge koorts op te halen. Of je diensthoofd vraagt je om nog een extra shift te draaien. Of je bent bang om nog bij je ouders en vrienden langs te gaan terwijl je hun nabijheid op dit moment heel hard nodig hebt. Het zijn maar enkele omstandigheden waarbij we vandaag de dag betrokkenen zijn, waardoor we ons soms machteloos, gestresseerd, vermoeid, ... kunnen voelen.
Kijken naar jezelf in de wereld
En toch is er ook goed nieuws, binnen al deze situaties sta jij in het midden van een kleine cirkel waarbinnen jij wél invloed kunt uitoefenen. En meer nog: je kunt jouw cirkel van invloed vergroten! (Covey) Kijk eens naar jezelf in de wereld en stel je de vragen: voor welke uitdagingen sta je? Waar bevinden de problemen zich op dit moment? En richt je nu eens op de kleinste stap die jij kunt zetten om invloed te hebben, om iets in beweging te brengen? Die kleine bewegingen zijn vaak het begin van een positieve energie. Denk hierbij aan: first things first en prioriteiten stellen, een moment van ontspanning en iets doen waar je blij van wordt, om hulp vragen of iemand helpen, een wandeling met een collega, een nieuwe hobby, ... Je stapt op dat moment beetje bij beetje weg van de machteloosheid en richt je op zaken waar je wel impact op hebt.
Je emoties omarmen, wat ze ook zijn
De neiging om je sterker voor te doen dan we vanbinnen voelen; om de impact van problemen, dingen die gebeuren weg te duwen en te negeren of om in een gelatenheid terecht te komen, is heel begrijpelijk en toch helpt het ons zelden vooruit. Meer nog: het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie. Acceptie geeft de rust die je nodig hebt om door je emoties te gaan. Immers: je gevoelens vertellen je iets meer over wat je nodig hebt. (Verbindende Communicatie) En daar achter komen, geeft je de kans om beetje bij beetje daarnaar keuzes te maken. Na verloop van tijd veer je vanuit de stress of het verdriet weer terug naar je gewone zelf. Of misschien zelfs naar je betere zelf. Soms zelfs sterker of wijzer dan voorheen.
Je gedachten onder de loep
Eindeloos piekeren en blijven hangen in dezelfde neerslachtige gedachten is vaak een teken dat je veerkracht onder druk staat. Dit signaal negeren kan je helemaal onderuit halen. En dat is zonde als je weet dat gedachten zelden iets vandoen hebben met wat er werkelijk gebeurt maar vooral het gevolg zijn van muizenissen in je hoofd. Je kunt hierin met andere woorden een andere keuze maken en je gedachten onder de loep nemen. Spreid je gedachten uit op tafel en stel jezelf de vraag: hoe waar is deze gedachte? Is deze gedachte ooit niet waar geweest? Helpt deze gedachte me? Welke andere gedachte zou me wel kunnen helpen en energie geven? Onthoud hierbij dat wat je aandacht geeft, groeit.
Doe wat nodig is!
Stel je bij het lezen van dit artikel vast dat het je nog niet lukt om te kijken naar wat is, om je gevoelens te accepteren en te zien wat je nodig hebt of om helpende gedachten zuurstof te geven? Doe dan wat nodig is en laat je professioneel ondersteunen. Met En Route kunnen we hierin een hefboom zijn tijdens loopbaanbegeleiding, individuele of teamcoaching.
En Route - Sarah De Backer
Je kan drie keer vallen,
zolang je maar vier keer opstaat