
Waar mensen floreren, schitteren organisaties
de meerwaarde van een mensgerichte organisatiecultuur
Alle organisaties worden vandaag geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Een wereld in verandering heeft ook impact op hoe we werken, de complexiteit van ons werk, de zoektocht naar nieuwe medewerkers, veranderende doelgroepen, ... De deiningen die hierdoor ontstaan tonen zeer scherp hoe mensen binnen organisaties elke dag opnieuw het verschil maken. Ze vormen de basis van de organisatie: de mens staat met andere woorden centraal in alle organisatieactiviteiten, van besluitvorming tot dagelijkse operaties. Deze ervaring vraagt echter ook een omwenteling waarbij niet langer de structuur leidend is, maar we vanuit een cultuur vertrekken die de voedingsbodem is voor een mensgerichte organisatie.
Een sterke en authentieke cultuur
Binnen mensgerichte organisaties zien we een pallet aan waarden die in alle delen van de organisatie terugkomen. Ze bepalen hoe mensen met elkaar omgaan, hoe de sfeer zit, welke strategische keuzes gemaakt worden, ... Concreet vertalen ze zich in gedragsregels en afspraken die worden gedeeld binnen de organisatie. Vanuit die sterke basis, schep je de mogelijkheid om authentiek te handelen in lijn met de visie, de bedoeling, de kernboodschap, ... Hierin speelt de visie op mens en welzijn een cruciale rol: waar mensen floreren, schitteren organisaties. Wanneer je als organisatie proactief een omgeving creëert die inspireert, uitdaagt en stimuleert, is organisatiecultuur niet langer een bijzaak. Zo'n omgeving herken je aan:
- Betrokkenheid van medewerkers op gedeelde en zinvolle doelen
- Professioneel vertrouwen als basis voor autonomie
- Verbinding met jezelf, collega's, cliënten, de omgeving, de bedoeling, ...
- Duurzame relaties waarin ruimte is om verschil, authenticiteit toe te laten.
Structuur ondersteunt cultuur
Een mensgerichte organisatie vraagt een ondersteunende structuur. Dit betekent dat praktische (werk)afspraken, processen, beleidslijnen worden ontwikkeld zodat ze aansluiten op de mensgerichte visie en waarden. Deze beweging is cruciaal: je kunt niet streven naar gedeeld leiderschap of gelijkwaardigheid zonder structureel de hiërarchische lijnen onder de loep te nemen. Je kunt mensen niet in hun kracht zetten en stimuleren tot autonoom handelen wanneer ze structureel geen mandaat krijgen of toegang tot de noodzakelijke informatie om dit waar te maken. De structuur schept grenzen waarbinnen de vrijheid ontstaat om vanuit verantwoordelijkheid te handelen. Structuren die vaak aandacht vragen in de beweging naar mensgerichte organisaties:
- Overlegstructuren om te komen tot professionele dialoog
- Toegankelijkheid van informatie om autonoom te kunnen handelen
- Transparantie over verwachtingen in praktische werkkaders
- Ruimte geven aan competenties en talenten, oog hebben voor de mens in zijn geheel
- Inbedding van visie, waarden, competenties, kernopdracht en de bedoeling
- Systematisch installeren van reflectie- en feedbackmomenten.
- Structuren die gelijkwaardige samenwerking mogelijk maken
Leiderschap in beweging
Als leidinggevende speel je binnen dit proces een ondersteunende rol. Je brengt zelf-leiderschap en het nemen van eigenaarschap in beweging door ruimte te scheppen om participatief te beslissen in plaats van op te lossen. Je schept ruimte voor jezelf om zelfredzaamheid te coachen, ondersteunende kaders te scheppen in plaats van het dagdagelijks regelen, opvolgen en controleren. Deze beweging vraagt een mindset die ervan overtuigd is dat de kennis en de kracht in het team zit, dat de missie en waarden ons oriënteren en de bedoeling het leidend principe is. In je leiderschap word je dan gedreven door het groeipotentieel van anderen aan te boren vanuit de overtuiging dat als werknemers floreren, de organisatie zal schitteren.
De meerwaarde
Binnen een mensgerichte organisatie, maken mensen het verschil. De ervaring van zinvol werk te doen, draagt bij aan betrokkenheid en intrinsieke motivatie van medewerkers. Tegelijkertijd vertrek je vanuit een professioneel vertrouwen in medewerkers waardoor ze vanuit hun competenties kunnen uitgroeien tot experten binnen hun professioneel gebied als arts, leraar, poetshulp, ingenieur, technische vakman, ...
Maar er is meer, mensgerichte organisaties stralen ook iets uit. Ze schitteren: ze worden aantrekkelijker om voor te werken, de dienstverlening of zorg wordt mensgerichter, er ontstaan duurzame relaties met klanten of doelgroepen, ... Het duurzaam karakter vertaalt zich ook in minder verloop en uitval van medewerkers. Hierin is oprechte aandacht de kern opdat iedere medewerker gezien wordt en naar waarde geschat in dat wat hij doet, opdat die zich als mens en professional kan ontwikkelen tot beste versie van zichzelf.
En Route - Sarah De Backer